събота, 4 май 2013 г.

Великден 2013

Моята подготовка за Великден започна преди няколко дена.
Първо направих тази декорация. Тези малки цветчета са всъщност храст, който не знам как се казва, но добре стои в черупката от яйце. Сложих малко зелена, декоративна тревичка, за да уплътня разстоянието между него и саксията за разсад :).
 Декупаж пробвам за първи път. Изрязах цветенцата и ги залепих старателно върху празните яйца. Учудващо добре се справих със закрепването на дървените шишчета и затварянето на дупчиците в двата края- с папие маше.
 Използвах само подръчни материали. Направих и четири с брокат, но не успях да ги снимам.
 Днес се позабавлявахме с нова за мен техника в боядисването на яйца- с люспи от лук. Ще обясня накратко.
Измиват се бели яйца. Нарязвате само обвивката на стар лук на малки парченца. Нарежете повече, защото при мен се оказа, че няма да ми стигне. Намокрете яйце, оваляйте в люспите и приберете и завържете в чорап. Напълнете дъното на тенджера, налейте вода и варете на слаб огън, добавете сол.
 След като се сварят ги оставете още малко да постоят в отварата. После взимате едно вързопче и го потапяте в боя- най- добре в синя, защото има хубав контраст. 
 Престоява известно време и го вадите. Повтаряте действията и с другите яйца. 
 Малко снимки от мацаницата :). Добре ще е да имате помощници. Ние много се забавлявахме със сина ми. Ако не беше той нямаше да се справя. 
 Пробвах декупаж и върху сварени, боядисани яйца. Като вместо декупажно лепило използвах белтък. Резултата е впечатляващ. Много елементарно и много нежно!
 Това беше част от нашия празник. Има още яйчица с други техники, ако успея утре да ги снимам ще кача снимките.
Пожелавам Ви Весели празници!

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...